Recept
Rysk Laxsoppa
Rysk Laxsoppa
Räcker till 4
Det här behöver du:

Ingredienser

400 gram 
200 gram 
1 klyfta(or) 
100 gram 
125 gram 
400 gram 
1 msk 
2 st 
12 dl 
4 st 
1 tsk 
3 msk 
4 msk 
249 gram 
Så här gör du:

Tillagning

1. Skär laxen i tärningar.

2. Hacka all lök. Skär rotselleri, palsternacka och morötter i fina stavar.

3. Fräs lök och grönsaker i en gryta. Tillsätt buljongtärningar, vatten, lagerblad, timjan och tomatpuré till soppan och låt koka i 5-10 minuter.

4. Tillsätt laxen som bara ska sjuda i någon minut.

5. Servera med kapris och bröd.


Grillad Lax
Räcker till 4
Det här behöver du:

Ingredienser

4 port 
7 st 
2 msk 
2 dl 
0,5 st 
2 msk 
4 port 
Så här gör du:

Tillagning

1. Rör ihop crème fraiche, majonnäs, rom, lök och dill.

2. Pensla laxbitarna med lite olja, stek i micron på grillprogrammet eller stek/grilla i panna på spisen.

3. Skala och riv potatisen på den grova sidan på rivjärnet. Hetta upp en panna och stek 4 tunna frasiga plättar.

Servera med stenbitsromcrème fraichen på potatisplättarna med laxen och sallad.


Snabbgravad Lax Med Lime
Räcker till 4
Det här behöver du:

Ingredienser

400 gram 
1,5 msk 
1,5 msk 
1 st 
1,5 dl 
2 tsk 
1 tsk 
0,5 st 
4 skiva(or) 
Så här gör du:

Tillagning

1. Putsa laxfilé ren från fett och hinnor, dra ut eventuella ben med en tång eller pincett. Skär laxen i tunna skivor.

2. Blanda salt och socker och en gnutta mald vitpepppar. Tvätta och riv skalet från limefrukten och blanda med salt-sockermixen. Strö ut hälften av blandningen på ett stort fat eller en plåt. Lägg laxskivorna på fatet och strö över resten av gravningsblandningen.

3. Låt laxen ligga och dra ca 20 minuter i kylskåp. Vänd skivorna efter halva tiden.

4. Blanda créme fraiche med senap, honung, saft från ca 0,5 lime samt salt och peppar.

5. Servera eventuellt kavring till laxen.



Lyxig & Saftig Smörgåstårta.
Räcker till 12
Det här behöver du:

Ingredienser

Lager 1
12 st 
100 gram 
2 dl 
1 dl 
350 gram 
12 skiva(or) 

Lager 2
12 st 
2 dl 
1 dl 
4 st 
40 gram 
100 gram 
100 gram 

Garnering
12 st 
2 dl 
1 dl 
30 gram 
200 gram 
200 gram 
12 skiva(or) 
80 gram 
80 gram 
10 cm 
0,5 st 
1 knippa(en) 
100 gram 
1 knippa(en) 
Så här gör du:

Tillagning

Lager 1: Skär bort kanterna på formbrödet och placera ut dem 4 x 3. Bred leverpastej över brödskivorna i ett tunt, jämt lager. Blanda sedan ihop creme fraiche och majonäs och täck över hela våningen. Bred sedan över mimosasalladen och avsluta med att täcka fyllningen med ostskivor.

Lager 2: Lägg på ett nytt lager med formbröd och koka äggen så att de blir hårdkokta. Blanda creme friache, majonäs, ägg, stenbitsrom och hackade crabsticks i en röra och bred ut på formbrödet. Strö sedan över räkorna.

Garnering: Lägg på ytterligare ett lager med formbröd och blanda ihop creme fraiche och majonäs. Täck hela tårtan med blandningen, även på sidorna. Sedan är det fritt fram att dekorera som man vill.


Jennies Skaldjurs Smörgåstårta.
Räcker till 20
Det här behöver du:

Ingredienser

Lager 1
4 burk(ar) 
10 st 
2 dl 
2 dl 

Lager 2
2 ask 
2 burk(ar) 
1 dl 
1 dl 

Lager 3
1 kg 
1 burk(ar) 
2 dl 
2 dl 
Lager 4
2 burk(ar) 
10 st 
2 dl 
2 dl 

Garneringen
800 gram 
10 st 
1 kg 
Så här gör du:

Tillagning

Dag 1: Innan man börjar behöver man 4 skålar, en till varje blandning. Blanda som nedan:
Dag 2: Ta fram brickan och lägg landgångsbröden (4 pkt sammanlagt) så att det täcker hela brickan (30cm X 45cm)
Varva bröden omlott när du byter till nästa lager. Då blir tårtan fast och fin. Skär ut och trixa då blir det bra. Börja bygga.
Dag 3: Dekorera tårtorna med laxen, ägg och räkor + salladsblad, citronskivor, cocktailtomater och dillkvistar.


Familjens Gubbröra.
Räcker till 4
Det här behöver du:

Ingredienser

3 st 
1 st 
2 st 
1 msk 
1 knippa(en) 
1 knippa(en) 
1 dl 
2 msk 
Så här gör du:

Tillagning

1. Skär matjesfiléerna i tärningar. Skala och finhacka rödlöken. Skala och hacka äggen. Hacka kaprisen. Finhacka dill och gräslök.
2. Blanda alla ingredienserna till röran väl. Smaka av med salt och peppar.
3. Servera gärna på knäckebröd och garnera med dillkvistar.

Ur Mannerströms julkokbok
Recept: Leif Mannerström, Karl-Magnus Edberg och Katja Palmdahl.
Foto: Tomas Yeh


Gubbröra På Kallrökt Lax.
Räcker till 4
Det här behöver du:

Ingredienser

150 gram 
1 st 
2 st 
2 st 
0,5 kruka(or) 
0,5 dl 

Garnering
0,5 st 
4 msk 
Så här gör du:

Tillagning

1. Skär laxen och gurkan i små bitar. Skala potatisen och skär den i små bitar. Skala och hacka äggen. Finhacka gräslöken.

2. Blanda lax, gurka, potatis, ägg, gräslök och crème fraiche i en skål. Smaka av med salt och vitpeppar.

3. Servera gubbröran i portionsglas. Garnera med rödlök och rom.



Räkbakelse
Räcker till 4
Det här behöver du:

Räkbakelse

Förbereds dagen innan festdagen

24 skivor formfranska
125 g majonäs
1/2 dl vispgrädde
3-4 msk Kalles kaviar
2 msk hackad dill
2 msk hackad rödlök

Dekoration:
ostbågar
250g skalade räkor
löjrom eller svart kaviar
dill och citron
Så här gör du:
Gör så här:
Ta med hjälp av ett glas ut en rundel ur varje brödskiva.
Blanda resten av ingredienserna till en smet.
Fördela hälften av smeten på tolv av rundlarna.
Lägg på de övriga rundlarna som ett lock.
Bred sedan smet ovanpå och runt sidorna.
Täck över med plastfolie och låt stå i kylen i ett dygn.

På festdagen

Ta ut bakelserna ur kylen och rulla dem i finhackade ostbågar.
Dekorera varje bakelse med 3-4 räkor, lite löjrom eller svart kaviar, en tunn skiva citron och en dillvippa

Senaste kommentarer

30.11 | 15:42

Innan jag åkte hem så kollade jag av anläggning och fann ett loop spö inne vid vindskyddet. Vem saknar det? Kontakta mig gärna 0761009292 . // David

...
30.11 | 15:38

Hej allihopa och tack för en härlig dag i trollemölla trots allt, lyckades landa en 10,5+ båge på sista kastet i nedre dammen precis i skymningen.

...
29.07 | 13:49

Hej Mats och tack för senast för att vi fick komma med till Strömhult 24/3,bra fiske och många trevliga fiskare ( och skåningar) pla över 31/10 ,2 per ?go somma

...
23.02 | 14:36

Grymt jobb med alla bokningarna igen Mats ! Du skämmer bort oss !!!!!!!! TACK

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS